Isomate OFM Rosso Flex

In december 2015 heeft het CTGB de toelating verleend voor Isomate OFM Rosso Flex ter bestrijding van pruimen- en perzikenmotten door feromoonverwarringstechniek.

U kent wellicht al de fereomoonverwarringstechniek die in de teelt van appels en peren wordt toegepast om fruitmot te bestrijden. De Isomate OFM Rosso Flex werkt volgens dezelfde techniek en bestrijdt op milieuvriendelijke wijze de pruimen- en perzikenmot.
De kunststof draadjes van de Isomate OFM Rosso Flex zijn voorzien van een feromoon. Door het uithangen van voldoende draadjes in de boomgaard wordt het feromoon gelijkmatig verspreid. De wolk van feromonen zorgt ervoor dat de mannetjesmotten de vrouwtjes niet vinden. Hierdoor kan er geen paring plaatsvinden en worden er geen eitjes gelegd. Zonder eitjes geen rupsen, dus geen vraatschade. Dankzij deze manier van bestrijden hoeft u geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat er geen resistentie optreedt. Isomate OFM Rosso Flex is daardoor ook geschikt voor de biologische teelt.

Isomate Rosso Flex

Pruimenmot: twee generaties

 Pruimenmot kent altijd twee elkaar overlappende generaties per jaar. De eerste larven tasten de nog groene, onrijpe pruimen aan in juni, deze vallen af of worden gedund. Daarna komen de rupsen vooral voor in de latere pruimen zoals Reine Victoria.
Opal en andere, vroeger rijpende rassen, ontsnappen de dans omdat ze worden geoogst voordat de eieren van de tweede generatie uitkomen.

Werking

Verwarring werkt op de rondvliegende pruimenmotten, daarom moeten de feromoonslangetjes in het perceel hangen voordat de eerste motten vliegen. Dit kan in vroege jaren al half april zijn. Het uithangen van de verwarring kost circa twee uur per hectare. Het perceel moet het liefst circa 1 hectare groot zijn. Is de boomgaard kleiner, dan kunnen omringende percelen appel of peer ’mee-verwarren‘. Feromoonverwarring is een milieuvriendelijk alternatief.

  • De slangetjes worden los om de takken gewonden in de bovenste helft van de boom.
  • Gebruik 500 slangetjes per hectare plus 10 % extra voor de randen.
  • De randen van het perceel krijgen extra slangetjes om invlieg van buiten de boomgaard te verhinderen.

Voorwaarden voor goede toepassing

Lage uitgangspopulatie

Aantasting voorgaand jaar (1-2%)

Verwarring op minimaal 1 ha (kan ook in appel/peer)

Perceel regelmatig van vorm, bv vierkant

Geen open stukken

Geen afwisseling hoogstam/laagstam

Geen wilde pruim in de buurt.

Meer informatie

Voor het uithangen van de Isomate OFM Rosso Flex is een vakbekwaamheidscertificaat nodig. Het uithangen mag ook gedaan worden door personen die een veiligheidsinstructie hebben gevolgd. De instructieformulieren vindt u hier:

Het advies per hectare is 500 stuks plus 10 % extra voor de randen. De Isomate OFM Rosso Flex zit verpakt per 200 stuks.

Toelating

In 2016 is Isomate OFM Rosso Flex toegelaten. Uit de proeven in Nederland (2005/’11) bleek een goede werking, vooral bij lagere populaties (< 2% aantasting) en in percelen van voldoende grootte.

Sinds 15 december 2016 is Isomate OFM Rosso Flex als biologisch product geregistreerd bij FBIL. Dit betekent dat dit product mag worden gebruikt in de Nederlandse biologische teelt.

Waar te koop?

Het product kan alleen online besteld worden door fruittelers via de NFO-site. Gezien de levertijd is er alleen leveringszekerheid voor bestellingen die voor 31 januari 2021 zijn geplaatst. Fruittelers die geen lid zijn van de NFO ontvangen direct na bestelling een factuur van de NFO van € 50, – per bestelling.

Uitlevering en facturatie van Isomate OFM Rosso Flex geschiedt door uw gewasbeschermingsleverancier.

Menu